Arriba la Barcelona Design Week més internacional, nodrida per més d’un centenar de propostes, amb l’objectiu d’apropar el disseny a la ciutadania

•    La Barcelona Design Week apropa el disseny a la ciutadania amb més de 100 activitats, del 12 al 20 de juny, que tindran lloc diferents espais de la ciutat.

•    Com a novetats d’enguany destaquen «Disseny en Diagonal», un recorregut d’accions i esdeveniments creatius al llarg dels gairebé els 12 quilòmetres que ocupa l’Avinguda Diagonal, i el programa d’activitats «Good Design is…», que inclou una jornada familiar amb activitats per reflexionar sobre el disseny dels objectes que ens envolten.

•    Aquest any el leitmotiv de la BDW girarà entorn del paper del disseny en les «Transicions».

•    És la seva edició més internacional, amb més de 30 països participants entre professionals, empreses i entitats del sector del disseny.

Avui comença la 14a edició de la Barcelona Desing Week, l’esdeveniment de disseny més important de l’Estat organitzat per BCD Barcelona Centre de Disseny i l’associació Foment de les Arts i del Disseny (FAD), que compta amb la col·laboració de Museu del Disseny de Barcelona, l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i el suport de la Generalitat de Catalunya, i .

Aquest matí s’han presentat en roda de premsa les principals novetats d’aquesta Barcelona Design Week de la mà la directora del BCD, Isabel Roig, el president del FAD, Jordi Montaña, i la directora del Museu del Disseny, Pilar Vélez.

Isabel Roig, ha començat destacant les més de 100 activitats que conformen el programa de la Barcelona Design Week, repartides per tota la ciutat, tot i que el centre d’operacions tornarà a ser el Disseny Hub Barcelona. Roig ha volgut fer èmfasi en el fet que “La BDW està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (ODS)”,.

Es tracta de l’edició més internacional amb més de 30 països participants, entre professionals, empreses i entitats. La directora del BCD ha presentat les dues exposicions que organitzen: “la primera «Creating Caring Transitions for Social Good», juntament amb el DesignSingapore Council i The Care Lab, mostra 4 finalistes dels premis President Design Awards. Es tracta d’una exposició que ja ha estat a Nova York, Londres, Hong Kong o Copenhaguen. Per altra banda, es pot veure el Pavelló Internacional amb 3 països convidats (Argentina, Brasil i Itàlia) que presenten 3 instal·lacions sobre com interpreten les transicions des de les seves diferents perspectives”.

També ha tingut paraules pel Summit de la Barcelona Design Week el qual girarà al voltant de repensar el benestar: “amb Service Design Days, amb qui co-organitzen el congrés, hem ideat un panell amb 22 ponents internacionals, representants de corporacions com IDEO, Philips Design, frog, Billie Bricks o The Care Lab. l’epicentre temàtic serà la innovació centrada en la societat i parlarem dels reptes socials com a font d’innovació, dissenyant serveis per a la salut, la inclusió o el racisme”.

Per últim ha deixat constància de l’aposta de BCD per a obrir el programa als ciutadans i als visitants internacionals com fan altres design weeks del món. El programa que vol apropar el disseny a la ciutadania es consolida amb Districte Disseny, que aquest any té 70 activitats per tota la ciutat. Roig ha finalitzat la seva intervenció explicant la principal novetat d’enguany: “Es tracta de la iniciativa Disseny en Diagonal, on el disseny travessarà aquesta artèria de la ciutat amb més de 33 activitats a edificis emblemàtics com el Palau Robert, Casa de les Punxes, L’Illa Diagonal o l’Hotel 10 Casa Mimosa, a més de botigues, restaurants o showrooms on diferents creatius de l’escena local faran intervencions creatives. Aquesta és una gran aposta per portar el disseny al carrer i fer copartíceps als ciutadans i visitants d’aquesta setmana del disseny en un lloc tan singular com la Diagonal”.

Per la seva banda Jordi Montaña ha introduït la seva intervenció parlant de aliança entre els principals agents, destacant l’energia/el vigor/el potencial del sector del disseny a la ciutat de Barcelona: “Enguany, repetim aquesta aventura conjunta amb el BCD i el Museu del Disseny, sumant les nostres activitats a aquesta gran setmana del disseny a la ciutat, una ciutat que compta amb un teixit professional riquíssim que mereix el màxim respecte i difusió, i que nosaltres, des del FAD, ens congratulem de representar en bona mesura”.

El FAD participa de forma activa en la Barcelona Design Week. Com ha explicat Jordi Montaña, des del FAD volem que sigui una Barcelona Design Week per a tothom, pels professionals, evidentment, però també per a la ciutat, perquè creiem que poc a poc s’ha d’anar despertant entre la ciutadania la importància que té el disseny en les nostres vides, esdevenint una eina necessària per tenir consciència crítica a l’hora de consumir. I perquè el bon disseny ens fa feliços, de la mateixa manera que ho fan altres manifestacions culturals i artístiques. Per això, aquest any volem parlar d’això: del bon disseny avui”.

Montaña ha destacat una sèrie d’activitats que, sota el títol «Good Design is…», reflexionaran entorn els principis del bon disseny avui amb l’objectiu de fomentar el debat i la reflexió entre professionals i ciutadania, partint dels “10 principis del bon disseny” que el mític dissenyador de Braun Dieter Rams va establir als anys 70. I com cada any, al llarg de la setmana, les associacions del FAD lliuraran els seus premis anuals que celebren l’excel·lència creativa, reconeixent la feina de professionals i empreses i apropant el disseny a la ciutadania. Durant la Barcelona Desing Week es lliuraran els següents premis: Premis ArtsFAD a la creació artística (14/06), Premis MODA-FAD (15/06), Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme i Premis Habitàcola (19/06), i Premis ADG Laus a l’excel·lència en disseny gràfic i comunicació visual (20/06). Totes les obres finalistes i guanyadores dels premis es poden veure a l’exposició «El millor disseny de l’any», a la Sala A del Disseny Hub Barcelona.

Des del Museu del Disseny de Barcelona, la seva directora Pilar Vélez ha remarcat el caràcter festiu de la Week: “la BDW és la Festa Major del disseny a la ciutat amb 10 dies d’activitats que volen arribar a tots els públics. És per això que el Museu del Disseny se suma a aquest impuls amb la seva missió de ser aparador internacional per als creadors, un espai de reflexió i alhora posar a disposició de tothom el patrimoni del disseny”. El Museu del Disseny inclou a la programació la mostra: «Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural», amb una actualització de l’exposició permanent del Museu del Disseny de Barcelona, amb peces dissenyades per noms consagrats com Javier Mariscal o Gemma Bernal. Amb el propòsit d’apropar el disseny a la ciutadania, el Museu oferirà una jornada de portes obertes (16/6) on es podran visitar les seves quatre exposicions permanents de forma gratuïta, alhora que organitza conjuntament amb el FAD la jornada familiar de «Good Design is…».

Dissenyant les Transicions
La Barcelona Design Week 2019 reflexionarà entorn de les capacitats del disseny i el seu rol en qualsevol transició. La raó per la qual s’ha posat el focus en aquest lema és perquè es tracta d’un fenomen que ens afecta de forma amplificada en el moment actual. De fet, som al bell mig d’un necessari i urgent canvi a escala global amb un objectiu tan bàsic com la supervivència de la humanitat. Un moment de transició d’un model d’economia lineal cap a un basat en l’economia circular que permeti un món ecològicament sostenible. També les ciutats, com a entorn de màxima complexitat, on es creuen múltiples interessos, conflictes i reptes a solucionar, estan en transició cap un model de ciutats digitals i intel·ligents, innovadores i altament tecnològiques, que necessàriament han de posar el benestar de les persones en el centre.

El disseny és, en aquest sentit, una disciplina cabdal alhora d’afrontar i adaptar-nos a aquest nou escenari. Barcelona Design Week abordarà qüestions que ens faran reflexionar en com hauria de ser el disseny de tot allò que ens envolta per tal que es faci efectiva la transició cap a una economia circular, unes societats més justes i formades, un món, en definitiva, en equilibri natural.

Per a més informació:

Dep. De Comuncació Barcelona Disseny Week
Lluís S. Ceprián
communication@bdw.cat

Dep. de Comunicació del FAD
Cristina Gosálvez
cgosalvez@fad.cat

Mireia Llinàs
mllinas@fad.cat

Dep. de Comunicació del BCD
Miriam Barrero
mbarrero@bcd.es

Carles Barbero
cbarbero@bcd.es

www.barcelonadesignweek.com

Barcelona, 12 de juny

Press info:
Barcelona Design Week
communication@bdw.cat